luni, 2 aprilie 2012

Ședința a 2-a: Percepţii partizane = potenţial conflict

Am început cea de-a două întâlnire de lucru cu o sumară trecere în revistă a obiectivelor cursului nostru şi am ajuns la concluzia că suntem în plin proces de învăţare despre  conflict şi soluţionarea acestuia! Ne dorim să ştim să evităm intrarea NOASTRĂ în conflict!
Ne-am jucat TELEFONUL FĂRĂ FIR, cele două grupe au avut fiecare câte un cititor şi prim transmiţător al textului suficient de alambicat pentru a ne pune în încurcătură:
Într-o bună dimineaţă, mai precis în ziua de miercuri la ora 9 şi un pic, am primit un telefon ciudat de la vărul verişoarei mele din partea mamei, mai exact vărul fetei unchiului meu.
Nu am înţeles prea bine ce voia, dar cred că dorea relaţii despr eun profesor de la un liceu la care eu am fost elevă.


Pornind de la cele două dimensiuni majore atribuite personalităţii (C.G.Jung)  JUDECATA - care influenţează procesarea informaţiei prin gândire şi sentimente, respectiv PERCEPŢIA, care influenţează obţinerea informaţiei, am realizat că percepţiile pot fi surse potenţiale de CONFLICT! 
Am lucrat cu 3 grupe, două au colaborat şi-au ajuns cam la acelaşi rezultat, cea de-a treia...a fost mai greu de convins! :)) Numărul chipurilor şi al punctelor negre din imaginile prezentate ne-au cam dat de furcă! 


Percepţia partizană este rezultatul centrării pe concluzie, din perspectiva exclusivă a propriei persoane.
Am înţeles că pentru a evita conflictul generat de percepţiile partizane:
- trebuie să ne analizăm atent propriile percepţii
- emoţiile au un rol determinant în modificarea percepeţiilor
- pentru ca echilibrul judecăţii/raţiunii să nu fie perturbat, trebuie să ne concentrăm atenţia asupra descifrării realităţii, separând-o de aparenţe.
Am probat însuşirea conceptelor teoretice printr-un exerciţiu de negociere a concepţiilor partizane: "EL şi EA faţă în faţă!"
Un exerciţiu excelent! Am înţeles rolul ascultării active, al curajului de-a pune întrebări, al implicării emoţionale.


Astăzi ne-a plăcut: că ne-am îmbunătăţit comunicarea, că ne-am jucat mai mult, că aproape ne-au pierit emoţiile.
Nu ne-a plăcut fie faptul că timpul de lucru e prea scurt, fie prea lung (am depășit cu 20 de minute...)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu