duminică, 24 iunie 2012

Sinteza Modul 4


Liderii Mileniului Trei
la Liceul Teoretic „O.C.Tăslăuanu” Topliţa


Conştienţi de faptul că dezvoltarea personală nu se rezumă la procesul instructiv-educativ, ca dascăli de vocaţie, formatori de opinie şi modelatori de caractere, ne propunem să oferim elevilor noştri oportunităţi multiple, atât prin activităţile educative curriculare, cât - mai ales - prin programele educaţionale extracurriculare şi proiectele implementate.
Liderii Mileniului Trei, program educaţional în arta de a conduce - leadership, oferit liceenilor din oraşe mici şi mijlocii de către Fundaţia CODECS pentru Leadership, în parteneriat cu Romanian American Foundation, s-a derulat pentru al doilea an consecutiv la Liceul Teoretic „O.C.Tăslăuanu” din Topliţa.
Adresat învăţământului preuniversitar, programul LMT răspunde nevoii de dezvoltare individuală şi de grup, vizând formarea competenţelor de leadership de la vârsta adolescenţei, pentru manifestarea eficientă pe parcursul întregii cariere, urmărind practic crearea noilor generaţii de lideri în România, la un înalt nivel de excelenţă academică şi competenţă profesională.
În acest an şcolar, în calitate de trainer, împreună cu echipa de proiect, formată din 20 de liceeni, elevi ai claselor IX-X, am parcurs modulul 4 „Win-Win!”, centrat pe negociere şi soluţionarea conflictelor.
Pornind de la obiectivul principal al programului, ne-am propus să dezvoltăm aptitudini şi competenţe de comunicare, cooperare, autocunoaştere, tehnici de soluţionare a conflictelor şi management al schimbării.
De-a lungul celor 10 şedinţe de lucru, structurate în trei părţi, traseul educaţional având ca punct de pornire autocunoaşterea - a te înţelege pe tine - transformare personală, deoarece schimbarea trebuie să se producă mai întâi în noi înşine, continuând cu  înţelegerea celuilalt, urmărind ca prin empatie, ascultare activă, să înţelegem emoţiile, aşteptările, nevoile „părţii adverse”, trecând astfel de la competiţie la cooperare, s-a finalizat cu formarea competenţelor de a negocia, de a alege soluția corectă: rezolvarea problemelor împreună!
Tehnicile de lucru utilizate s-au bazat preponderent pe activitatea de grup, iar metodele au stimulat creativitatea cursanţilor, încurajând permanent comunicarea, colaborarea şi cooperarea. Cursanţilor le-au plăcut în mod deosebit exerciţiile de icebreaking, dezbaterile, jocurile de rol şi prezentarea produselor colective.
La finalul acestui modul, ne simţim mai bogaţi şi mai puternici, am înţeles că arta negocierii poate fi deprinsă, că orgoliile pot fi escaladate, că putem fi convingători dacă ştim să ne comunicăm aşteptările, fără a ignora argumentele celuilalt, iar dacă vrem să obţinem un avantaj, trebuie să ştim să şi „pierdem”. Ne dorim ca în situaţii reale de viaţă, să putem transforma conflictele în surse de câştig pentru ambele părţi, realizând un compromis inteligent, dovadă a evoluţiei dinspre sintagma „să moară capra vecinului!” spre conceptul „tu câştigi, eu câştig!”.

Mirela PETRUŢ,
Director Liceul Teoretic „O.C.Tăslăuanu” Topliţa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu