duminică, 24 iunie 2012

Sinteza Modul 4


Liderii Mileniului Trei
la Liceul Teoretic „O.C.Tăslăuanu” Topliţa


Conştienţi de faptul că dezvoltarea personală nu se rezumă la procesul instructiv-educativ, ca dascăli de vocaţie, formatori de opinie şi modelatori de caractere, ne propunem să oferim elevilor noştri oportunităţi multiple, atât prin activităţile educative curriculare, cât - mai ales - prin programele educaţionale extracurriculare şi proiectele implementate.
Liderii Mileniului Trei, program educaţional în arta de a conduce - leadership, oferit liceenilor din oraşe mici şi mijlocii de către Fundaţia CODECS pentru Leadership, în parteneriat cu Romanian American Foundation, s-a derulat pentru al doilea an consecutiv la Liceul Teoretic „O.C.Tăslăuanu” din Topliţa.
Adresat învăţământului preuniversitar, programul LMT răspunde nevoii de dezvoltare individuală şi de grup, vizând formarea competenţelor de leadership de la vârsta adolescenţei, pentru manifestarea eficientă pe parcursul întregii cariere, urmărind practic crearea noilor generaţii de lideri în România, la un înalt nivel de excelenţă academică şi competenţă profesională.
În acest an şcolar, în calitate de trainer, împreună cu echipa de proiect, formată din 20 de liceeni, elevi ai claselor IX-X, am parcurs modulul 4 „Win-Win!”, centrat pe negociere şi soluţionarea conflictelor.
Pornind de la obiectivul principal al programului, ne-am propus să dezvoltăm aptitudini şi competenţe de comunicare, cooperare, autocunoaştere, tehnici de soluţionare a conflictelor şi management al schimbării.
De-a lungul celor 10 şedinţe de lucru, structurate în trei părţi, traseul educaţional având ca punct de pornire autocunoaşterea - a te înţelege pe tine - transformare personală, deoarece schimbarea trebuie să se producă mai întâi în noi înşine, continuând cu  înţelegerea celuilalt, urmărind ca prin empatie, ascultare activă, să înţelegem emoţiile, aşteptările, nevoile „părţii adverse”, trecând astfel de la competiţie la cooperare, s-a finalizat cu formarea competenţelor de a negocia, de a alege soluția corectă: rezolvarea problemelor împreună!
Tehnicile de lucru utilizate s-au bazat preponderent pe activitatea de grup, iar metodele au stimulat creativitatea cursanţilor, încurajând permanent comunicarea, colaborarea şi cooperarea. Cursanţilor le-au plăcut în mod deosebit exerciţiile de icebreaking, dezbaterile, jocurile de rol şi prezentarea produselor colective.
La finalul acestui modul, ne simţim mai bogaţi şi mai puternici, am înţeles că arta negocierii poate fi deprinsă, că orgoliile pot fi escaladate, că putem fi convingători dacă ştim să ne comunicăm aşteptările, fără a ignora argumentele celuilalt, iar dacă vrem să obţinem un avantaj, trebuie să ştim să şi „pierdem”. Ne dorim ca în situaţii reale de viaţă, să putem transforma conflictele în surse de câştig pentru ambele părţi, realizând un compromis inteligent, dovadă a evoluţiei dinspre sintagma „să moară capra vecinului!” spre conceptul „tu câştigi, eu câştig!”.

Mirela PETRUŢ,
Director Liceul Teoretic „O.C.Tăslăuanu” Topliţa

joi, 21 iunie 2012

Certificare lideri

Festivitatea de încheiere a anului şcolar 2011-2012, ne-a adus bucuria înmânării certificatelor noilor noştri lideri!
La final de drum, un pic obosiţi, încălziţi de soarele arzător, dar cu noi competenţe de comunicare, cooperare şi negociere şi bucuroşi cu gândul la vacanţa maaaare:


marți, 5 iunie 2012

Şedinţa 10: Insula vieţii şi arta negocierii a la Harward! Leadership: jocul câştigului reciproc (win-win)

Iată că s-a scurs şi cel de-al doilea an de proiect LMT...
Ce-a de-a zecea şedinţă, ne-a demonstrat tuturor că arta negocierii poate fi deprinsă, că orgoliile nu sunt de neînvins, că putem fi convingători, fără a forţa lucrurile, că dacă vrem să obţinem un avantaj, trebuie să ştim să şi "pierdem".
Cursanţii mei au lucrat mai întâi în 4 grupe, stabilind şi negociind reguli universal acceptate, care să le asigure supravieţuirea pe o insulă a vieţii...



Regulile echipelor:



Să vedem ce urmează:
Intzroducem câte un "intrus" în echipele iniţiale, cu rolul de a schimba minim 3 din regulile deja stabile, în urma consensului "supravieţuitorilor". O misiune dificilă, dar nu imposibilă!







Rezultat final: da, au fost schimbate regulile, fără a fi impuse. S-a negociat, iar regulile noi au fost rezultatul consensului.




joi, 3 mai 2012

Sedinta 6 Bunicule, de ce esti furios? A intelege emotiile negative ale celeilalte parti

Dupa ritmul intensiv din perioada Scolii Altfel, a urmat vacanta de Paste. S-a sedimentat ceea ce am invatat,ne-am imprietenit, ne exprimam mai usor, stim sa cooperam si sa colaboram.
Sedinta aceasta a fost foarte interesanta, caci ne-a pus in doua situatii diferite, extrem de actuale, prin care am trecut cu totii, cel putin o data!
Mi-a placut foarte mult rationamentul si argumentarea cursantilor, au fost convingatori si au reusit sa ajunga la intelegerea sentimentelor celuilalt.
Cateva imagini din timpul activitatii:








joi, 5 aprilie 2012

Şedinţa 5: De la competiţie la cooperare: forta rezolvarii problemelor impreuna

Astăzi am început cea de-a doua parte a cursului nostru. După ce - în primele şedinţe ne-am ocupat de propria persoană, a venit rândul "celuilalt".
Ne-am "încălzit" câteva minute măsurându-ne puterile la skandenberg... 
Scorurile au fost tare diverse...
... egalitate: 2 perechi
... zdrobitor în favoarea băieţilor: MAJORITATEA!!!
Încă suntem în competiţie, mai avem până la cooperare!
Mult mai reuşit a fost jocul de "ping-pong"!
Primele două runde, jucate "orb", în absenţa regulilor, au însemnat un plus de 4000 unei grupe şi minusuri celorlalte două.
Negocieri interne:
Negocieri între echipe: 
Aşa scor să tot ţii!!!!
Cţştigăm împreună: