marți, 29 martie 2011

De-a lungul drumului...

Iată că a trecut şi cea de-a 3-a săptămână LMT!
Între timp, ne-am familiarizat unii cu alţii, formăm echipele-grupele de lucru cu uşurinţă, nu ni se mai pare nimic deplasat în a ne regrupa...pe numărate!
Data viitoare voi forma grupele într-un mod inedit, încercând să-i surprind, aşa cum s-a întâmplat astăzi cu ice-breaking-ul! :))) A fost amuzant cum unii, foarte siguri de răspunsul afirmativ/negativ, au început a se uita în spate, pentru a vedea reacţia grupului.
Şi astăzi cursanţii mei mi-au dat câteva motive de surpriză, în special în studiul de caz al doamnei Florescu! M-am identificat cu personajul într-o măsură foarte mare, dat fiind faptul că sunt profesoară în liceul în care învaţă cei doi fii ai mei! Zilele trecute, pregătindu-mă pentru cursul de astăzi, am încercat să soluţionez cazul, transpunându-mă în situaţie. Nu mi-a fost uşor, dintre alternativele posibile, am încercat să le aleg pe cele morale, însă cu maximă delicateţe, pentru a nu periclita situaţia "fiului" meu, în cadrul clasei căreia îi aparţine. Pe de altă parte, nu aş putea lasă niciodată să se întâmple ceva rău unei colege!
Despre deznodământ....săptămâna viitoare! :)))

DECIZIA

Despre decizii nu se vorbeşte foarte des în şcoala românească, majoritatea consideră că sunt un apanaj al factorilor decizionali.
În realitate, decizia, este omniprezentă în viaţa noastră, aş îndrazni să afirm că suntem puşi în situaţia de a alege dintre multiplele alternative, aproape imediat ce ne-am făcut apariţia ca fiinţe umane!

În şedinţa de astăzi, ne-am propus să desluşim mecanismul actului decizional, să conştientizăm faptul că - cel mai adesea - suntem responsabili de ceea ce suntem şi - cel mai important - vrem să devenim!

De aceea, am început cu o scurtă reactualizare a Hoţilor de timp, am identificat cele 5 soluţii practice, unii dintre noi le-au şi pus în practică, prin stabilirea, planificarea şi respectarea priorităţilor!!!

Am continuat cu un exerciţiu de ice-breaker:
Dacă răspunsul tău e DA, fă un pas la dreapta, iar dacă e NU, fă un pas la stânga:

Ice breaker
Ne-am pus problema DECIZIILOR....CUM le luăm? CÂT ne COSTĂ? Ce IMPLICAŢII ETICE au deciziile noastre?
Am parcurs handout-ul cu treptele deciziei, practic, am analizat modul în care mi-aş putea petrece o zi, definind astfel problema. Am identificat alternativele: plăcute şi mai puţin plăcute, dar atât de necesare! Am ierarhizat aceste alternative şi-am luat decizia de-a le planifica.
În final, a mai rămas un singur pas: SĂ PUNEM ÎN PRACTICĂ DECIZIA LUATĂ!

Unele dintre deciziile luate în timp  au fost bune, iar altele, s-au dovedit a fi proaste.
Căt ne costă deciziile luate?


"preţul" deciziilor noastre
 Am prezentat cursanţilor şi am comentat împreună unele valori etice:
valori etice
În continuare, ne-am familiarizat cu tehnica studiului de caz, am schiţat rezolvarea lor, în linii mari, urmând ca la începutul şedinţei de marţea viitoare să tragem concluziile:
studiu de caz

marți, 22 martie 2011

HOŢII DE TIMP

Iată ca a sosit momentul celei de-a doua şedinţe de lucru.
De data aceasta, ne-am jucat puţin cu "Hoţii de timp"!
Individual ne-am concentrat şi-am notat cei mai feroce hoţi de timp, care ne afectează programul zilnic, i-am notat pe post-it-uri:
hoţii de timp-individual
... i-am afişat şi-am spus motivul pentru care i-am ales:



... am constatat că nu suntem singurii prădaţi, căci i-am grupat pe categorii:




... ne-am reunit în grupe şi-am "tocat" câte unul din hoţomani:













Pentru mine acest curs este şi va rămâne o experienţă inedită!
Astăzi am remarcat un lucru extraordinar: deşi atmosfera este complet diferită de orele normale de curs, elevii muncesc excepţional, cu toate că o fac după orele de program!!! Minutele bune în care au muncit în echipă au fost valorificate la maximum: s-a discutat, s-a analizat, s-au luat decizii. Totul a decurs impecabil, iar eu sunt foarte mulţumită de elevii mei.
Totodată, deşi activitatea se desfăşoară cu elevi din clase diferite (17 din XA, 4 din XIA, 1 din XIC),comunicarea este foarte bună. Încă mai sunt câţiva elevi timizi, dar fiecare este capabil să-şi exprime opinia.
În plus, mereu ei se aşează după preferinţă, dar - de fiecare dată - vine un moment în care constituim echipe sau subgrupe, până acum aleator (1,2,3,4...). Încercăm asffel să ne acomodăm şi să lucrăm cu parteneri pe care îi cunoaştem mai puţin.
Pentru viitorii lideri ai mileniului trei, flori de primăvară, din grădina mea:
Hepatica

joi, 17 martie 2011

Prima zi de lucru...

Ce-o fi managementul? Dar leadership-ul?

Parcurgerea programului "Liderii mileniului trei" (LMT) desfăşurat în parteneriat de către Romanian-American Foundation cu Fundaţia Codecs pentru Leadership, nu doar că ne va facilita înţelegerea acestor concepte, dar - cu siguranţă - ne va ajuta să învăţăm SCHIMBAREA!

 Începem prin a ne prezenta grafic:


... ceva de genul unei metamorfoze, care să ne transforme dintr-o omidă neajutorată în cel mai frumos fluture:


... un clown:


... portativ sub razele soarelui:


.... şi câte altele:

Continuăm cu stabilirea regulilor jocului:

Ne formulăm aşteptările:
... mai întâi pe grupe...

...negociem aşteptările grupelor...

... îi consultăm pe cei pe care îi reprezentăm...
...acum putem prezenta aşteptările noastre comune...
... şi le arătăm tuturor!
Or fi bune? Or fi de-ajuns? Ne dumirim noi, pe parcursul cursului! S-ar putea să descoperim treptat că... ne dorim mai mult! :))

Şi totuşi....
Ce face un manager?
Ce face un lider?

... gândim, completăm hand-out-ul (primul, de-altfel, din seria celor albastre), discutăm, sintetizăm, credem că acesta ar putea fi un punct de plecare pe calea cusului nostru:


În loc de concluzii:
Managerul setat pe eficienţă, rezultate imediate, reguli, administrare!
Liderul, cel care indică direcţia şi orientează, inspiră, motivează...
Altfel spus, de la complexitate la schimbare!

La început de drum

Astăzi am debutat în rolul de trainer! Este o zi importantă, căci - deşi sunt dascăl, abordarea diferită a cursului, tematica inedită, diversitatea tinerilor cursanţi - au constituit cel puţin tot atâtea motive de emoţie!
Totul a început în toamnă, printr-un telefon. Trebuia să decid  intrarea şcolii într-un program, cu un nume cel puţin incitant: Liderii mileniului trei! Am spus DA, fără ezitare! Fără a pune întrebări suplimentare, cu toate că explicaţiile au apărut imediat, la capătul celălalt al firului.
Au urmat e-mail-urile, iar apoi vizita lui Marian, în periplu-ul său prin cele 15 orăşele ale ţării.
Spre sfărşitul lui ianuarie, au apărut date noi, se contura întâlnirea de la Bucureşti, atelierul de formare al formatorilor.
Greu cu Bucureştiul! Îmi dă emoţii, noduri în gât, arici în stomac, de fiecare dată! :))
La începutul lunii martie am avut privilegiul de-a cunoaşte oameni deosebiţi, iar locaţia aleasă pentru curs a fost de excepţie! Sediul RAF m-a făcut să visez cu ochii deschişi, deopotrivă la vremuri de altădată şi oportunităţi ale ... mileniului trei!





M-am întrebat de ce m-am mai înhămat la o treabă atât de serioasă, pe lângă toate celelalte, care aproape nu-mi mai lasă o clipă liberă?!
Răspunsul mi l-am dat singură: pentru a-mi (re)descoperi calităţile de lider, îngropate - în ultima vreme - tot mai adânc sub mantia managerului! :))

















---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ajunsă acasă, mi-am planificat activitatea pe care era musai s-o încep în această primă săptămână, pentru a lucra la "cald" şi pentru a nu-mi încăleca prea mult activitatea de formator  în alte domenii pe care va trebui s-o duc la bun sfârşit, până la finalul anului şcolar.
Aşadar, am decis: întâlnirile noastre se vor desfăşura marţea, de la 14 la 15,30.
Dar ce te faci cu una superstiţioasă, aşa ca mine?
Simplu! Planifici prima activitate joi! :))))
În consecinţă, astăzi, 17 martie 2011, am debutat, iar eu aş zice c-am păşit cu dreptul!
Am avut emoţii, m-am pregătit atent, am transpirat!